Bezienswaardigheden in Griekenland

Griekenland telt een groot aantal bezienswaardigheden die de moeite waard zijn. Mooie dorpjes, archeologische vindplaatsen, prachtige natuurfenomenen en adembenemende stranden tref je verspreid over Griekenland aan. Voor wie zich tijdens een vakantie in Griekenland niet wil beperken tot zon, zee en strand is er meer dan voldoende te zien in Griekenland. De hotspots concentreren zich vooral doch niet alleen rondom historische plaatsen zoals Delphi, Pythagorion en Olympia.

Op deze pagina vermelden wij een klein deel van de vele bezienswaardigheden die Griekenland telt. We denken de meest belangrijke hotspots van Griekenland in ieder geval hiermee genoemd te hebben.

Regel activiteiten en tours in Griekenland

Via gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide en Tiqets kun je entreetickets, tours en activiteiten in Griekenland bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Griekenland.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
📷 unieke ervaringen in Griekenland
💳 te reserveren zonder creditcard

activiteiten en tours in Griekenland via Tiqets

activiteiten en tours in Griekenland via GetYourGuide

Akropolis van Athene

De tafelberg Akropolis betekent vrij vertaald ‘boven de stad’. Vanuit de wijde omgeving is de ruim 156 meter tellende Akropolis dan ook duidelijk te zien. Bij vrijwel iedere bezoeker van de stad Athene staat deze plek vol heiligdommen steevast in de top 10 van bezienswaardigheden. Onder de oudste gebouwen bevinden zich het Parthenon, de tempel voor Athene Parthenos, die beter bekend staat als de beschermheilige van de stad Athene. Andere beroemde gebouwen zijn de Nikètempel, de Propylaeën en het Dionysustheater. Bij een bezoek aan de Akropolis is het tijdens de soms erg warme dagen verstandig om voldoende drinkwater mee te nemen en je goed te beschermen tegen de zon.

Akropolis van Athene

Meteora

De op hoge rotsen gebouwde kloosters in de deelgemeente Kalampaka en vlakbij de gelijknamige plaats van Griekenland worden Meteora genoemd. Het fenomeen is ontstaan rond de veertiende eeuw. Verdreven monniken die destijds op zoek waren naar mentale rust en eenvoud gingen als het ware leven als kluizenaars. Hun keuze op de punt van een rots of berg is hierbij niet heel vreemd. Het lijkt dan namelijk dat je van de hele wereld bent afgezonderd. De eerste persoon die een Meteora stichtte was de monnik Athanasios. Zijn gestichtte klooster lag op 623 meter hoogte op de berg Athos. Vervolgens zijn er zeker vierentwintig soort gelijke kloosters opgericht in de navolgende zes eeuwen. Enkele hiervan zijn nog altijd in gebruik. Prachtige voorbeelden hiervan zijn Mega Metéoron, Agios Nikólaos Anapafsás, Rousánou, Agios Stéfanos, Agia Triáda en Varlaäm.

Meteora

Nationaal Archeologisch Museum van Athene

Juist omdat de stad Athene zoveel geschiedenis met zich meedraagt, is het zeker aan te bevelen om ook het Nationaal Archeologisch Museum te bezoeken. Allerlei belangrijke voorwerpen waardoor we meer inzicht hebben gekregen op de geschiedenis van de Griekenland en Athene worden hier tentoongesteld. Onder de opmerkelijke voorwerpen bevinden zich het gouden masker van Agamemnon, het bronzen beeld van Poseidon van Artemision en een aantal prachtige vazen die tijdens archeologische opgravingen zijn ontdekt.

Meer info over het Nationaal Archeologisch Museum van Athene

Parthenon

Zonder meer kunnen we zeggen dat het wereldberoemde bouwwerk het Parthenon symbool staat voor de stad Athene. Zowel overdag als ‘s avonds wanneer de lichten aangaan, is het Parthenon een prachtige verschijning. Helemaal wanneer je beseft dat de in Dorische stijl gebouwde tempel al in 437 v.Chr. werd gebouwd. Twee eerdere tempels die eveneens gewijd waren aan de maagd van Athene, Athene Parthenos, stonden op dezelfde plek. Helaas werden deze verwoest tijdens verschillende gevechten met de Perzen. Het Parthenon was versierd met zo’n 92 metopen. Metopen zijn een soort panelen die iets groter zijn dan een meter bij een meter met daarop afgebeeld verschillende passages van gevechten of andere belangrijke momenten. Hiervan zijn er nog enkele te bewonderen. In het Akropolis Museum aan de Dionysiou Areopagitou Street is meer over dit soort details terug te vinden.Het orakel van Delphi

Nog altijd zijn de verhalen uit de Griekse mythologie boeiend en vermakelijk. Het geloof was hierbij zeer belangrijk en werd daarom meer dan eens gebruikt als raadgever. Zo ook het orakel van Delphi wat gewijd was aan de god Apollon, de god van het licht. Vele gelovigen trokken vanuit het gehele land naar de plaats Delphi om hier het orakel te raadplegen. De bezoekers hadden hiervoor uiteenlopende beweegredenen maar waren allen op zoek naar antwoorden. Geen enkele god stond zo dicht bij het volk als Apollon en dus werd hij het meest aanbeden. In de plaats Delphi zijn tegenwoordig de restanten van tempels en andere gebouwen te bewonderen bij het Heiligdom van Athena Pronaia. Voorbeelden hiervan zijn de Apollontempel, Tholos van Athena Ponaia, de Archaïsche Athenatempel en enkele schatkamers.

Opgravingen bij Kámiros

Op het Griekse eiland Rhodos zijn een aantal prachtige details uit het verleden te bezoeken. Zo ook de opgravingen bij de plaats Kámiros. De ruïnes brengen je terug naar de jaartelling voor Christus. De prachtige en eens machtige stad Kámiros (Kameiros) stond vol met bouwwerken uit de hellenistische tijd. Helaas is veel verwoest tijdens een heftige aardbeving. Tijdens zeer intensieve opgravingen zijn enkele delen uit deze periode blootgelegd.

Opgravingen bij Kámiros

Spinalonga

Vlak voor de kust van Kreta is een eiland gelegen die tegenwoordig beter bekend staat als lepra-eiland. Het eiland Spinalonga werd namelijk tijdens lepra uitbraken in het begin van de twintigste eeuw gebruikt om besmette mensen daar bij elkaar te plaatsen. Daarvoor had het eiland in de Golf van Elounda een geheel andere geschiedenis. Het eiland zou zijn veroverd door Venetianen, die er omstreeks de zestiende eeuw verdedigingswerken bouwden. Een prachtig erfstuk hiervan is het fort wat nu nog altijd te bezoeken is. Verder dan enkele prachtige kiezelstranden en mooie uitzichten is er niet veel te beleven. Vaak wordt het eiland dan ook bezocht voor enkele uren en keert men dan weer terug.

Spinalonga

Samariakloof

Hoewel sommige het betwisten, is het voor vele toch echt duidelijk. Op het eiland Kreta is de langste kloof van Europa gelegen. De Samariakloof telt maar liefst dertien kilometer, wat dus neerkomt op een stevige wandeling. Want ook om er te komen moet je zo’n zevenhonderdvijftig meter afdalen en nog enkele kilometers naar de kloof afleggen. De wandeling wordt gestart in de plaats Xyloskalo. In de winter loopt er door de kloof een kolkende rivier. Hierdoor is de wandeling door de Samariakloof alleen tijdens de lente is in de zomermaanden af te leggen. Aan het eind van de kloof kom je uit bij het dorpje Agia Roumeli. Hiervandaan is het mogelijk om per boot naar andere plaatsen te varen. Wanneer je wat slechter ter been bent of de afstand niet wandelend wilt afleggen, is het ook mogelijk om dit per ezel te doen. Houd echter alsnog rekening met voldoende drinkwater, wat te eten en zorg voor een goede bescherming tegen de zon.

Tempel van de Olympische Zeus

Iets ten zuidoosten van de Akropolis in Athene bevindt zich de tempel van de Olympische Zeus. Al vijf eeuwen voor Christus is men begonnen aan de inmiddels wereldberoemde tempel om het vervolgens twee eeuwen verder af te werken. Uiteindelijk werd het bouwwerk afgemaakt in opdracht van de Romeinse keizer Hadrianus in de tweede eeuw n. Chr. De nog overeind staande zuilen waren onderdeel van de in totaal 104 zuilen tellende tempel.

Knossós

In de plaats Knossós op het Griekse eiland Kreta zijn prachtige opgravingen te bewonderen. Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat hier het Minoïsche paleis heeft gestaan van de beroemde koning Minos, de koning van Kreta. Het duizenden jaren oude paleis van Knossós is inmiddels een echte attractie. Sinds het begin van de opgravingen omstreeks het begin van de twintigste eeuw is er getracht om het paleis opnieuw het uiterlijk van weleer te verschaffen. De Engelse archeoloog Arthur John Evans heeft het grondgebied opgekocht en begon aan zijn avontuur. Alle bevindingen zijn door hem beschreven in een boek ‘Het paleis van Minos te Knossós’. Al dit werk wordt nu als handleiding voor het Minoïsche tijdperk gezien.

HANDIG:
5 dingen die je moet weten over Knossos

Knossós

Akrotiri

Als havenstad maakte Akrotiri op het Griekse eiland Santorini glansrijke tijden mee tijdens het Minoïsche tijdperk in het Oude Griekenland. Helaas heeft een vulkanische uitbraak de grond gelijkgemaakt op dit eiland. Toen men begon met het uithakken van de dikke laag pluimsteen kwamen langzaam maar zeker de details uit de geschiedenis weer boven. Verschillende voorwerpen die er zijn gevonden, bevestigen de rijkdom die het vruchtbare landschap en de handel met zich meebracht.

Oia op Santorini

Het schilderachtige dorpje Oia is gelegen op het eiland Santorini (Thira). Oia is gebouwd op de hoge kliffen en bergachtige omgeving van het eiland wat is ontstaan na de Minoïsche uitbarsting van Thira. De overwegend witte huizen tekenen prachtig af tegen de grillig gevormde omgeving. De traditionele Griekse bouwstijl zie je er veel in terug. Maar ook de deels in rotsen gevormde huizen zijn bijzonder om te zien. Als tip geven we je graag om er te genieten van de ondergaande zon. De weerspiegeling op zee en het uitzicht op de Caldera (vulkaan) zijn fenomenaal.

Oia op Santorini

Het Antieke Thira

Aan de kust van het eiland Santorini (Thira) bij Mesa Vouna is Ancient Thira gelegen. De geschiedenis van dit oude deel van het eiland is ontstaan rond de negende eeuw voor Christus. Verschillende opgravingen in de twintigste eeuw hebben uitgewezen dat men er tijden van extreme droogte heeft gekend, dat er in de Hellenistische periode vele soldaten waren gestationeerd en de rol van basiliek Stoa. Ook zijn er heiligdommen blootgelegd als die van de Egyptische goden Isis, Anubis en Serapis.

Achilleion

Het prachtige paleis Achilleion is gelegen op het Griekse eiland Corfu in de plaats Gastouri. Het paleis was de zomerresidentie van de Oostenrijkse keizerin Elisabeth, die beter bekend staat als Sisi. Het Achilleion werd gebouwd tussen 1889 en 1892. De voorliefde voor Griekenland en de Griekse mythologie die zij leerde kennen tijden de vele kuurdagen die ze genoot op Corfu, heeft de keizerin doen besluiten om het eiland vaker te bezoeken. Helaas werd keizerin Sissi een kleine zes jaar na de oprichting van het paleis in de plaats Genève vermoord. Aan het begin van de twintigste eeuw werd het paleis verkocht aan de Duitse keizer Wilhelm II en na de Eerste Wereldoorlog kwam het in handen van de Griekse overheid. Nu vandaag is het Achilleion een museum waar je de kamer van Sissi, bijzondere kunst en afbeeldingen van Achilles kunt bewonderen.

Vlindervallei

Voor een heerlijke wandeling in een bosrijke omgeving is er niets mooiers dan de vlindervallei van Rhodos te bezoeken. In het noordwesten van het eiland bij Petaloudes zijn allerlei kleurige en bonte exemplaren vlinderes te bewonderen die vrolijk fladderend de omgeving verkennen. De wandelpaden door de bossen en over bruggen zijn een heerlijke afwisseling van drukke plaatsen als Rhodos-stad. De meeste vlinders tref je in de maanden juli en augustus.

Vlindervallei

Mycenae

In het zuiden van Griekenland op het schiereiland Peloponnesos is de archeologische site Mycene gelegen. De vroegere inwoners van deze site hebben een dominerende rol gespeeld in de Griekse geschiedenis en cultuur. De plaats wordt bijvoorbeeld genoemd in de werken van Homerus over Ilias en de Odyssee. Nog altijd is het een raadsel hoe men destijds de duizenden kilo wegende stenen heeft kunnen verplaatsen. En wat daar wel niet voor nodig is geweest. Meest bijzondere bezienswaardigheden zijn de leeuwenpoort, de schatkamer van Atreus en verschillende graven. Veel van de opgravingen zijn gedaan onder leiding van de Griekse archeoloog Kyriakos Pittakis en later door de Duitse zakenman Heinrich Schliemann.

Archeologisch Museum van Heraklion

In de grootste stad van het eiland Kreta, Heraklion, is een indrukwekkend archeologisch museum gevestigd. Met name de Minoïsche kunst is er opmerkelijk te noemen. Het museum opende haar deuren al in 1883. De alsmaar groeiende verzameling werd steeds uitgebreider en al snel werd er naar een nieuw onderkomen gezocht. Het museum is uiteindelijk met dank aan Spyridon Nikolaou Marinatos uitgeroeid tot een volwaardig museum met een bijbehorend gebouw. Het Heraklion Museum heeft ondertussen een bewonderenswaardige collectie die de gehele periode van de Neolithische tot aan de Romeinse tijd beslaat.

Archeologisch Museum van Heraklion

Hagia Sophia

In de Griekse stad Thessaloniki werd al in de derde eeuw een kerk gebouwd. Het huidige karakter werd echter pas later in de achtste eeuw verkregen. Als voorbeeld diende de Hagia Sophia in Istanbul (destijds Constantinopel) die al in de zesde eeuw werd gebouwd. De geschiedenis van de kerk is in ieder geval zeer bijzonder. Het werd na verschillende veroveringen een kathedraal, daarna een moskee om vervolgens na de bevrijding vanThessaloniki in 1912 weer een kerk te worden. Hoewel er verschillende restauraties hebben plaatsgevonden, heeft de kerk nog altijd verschillende details uit het verleden te tonen. Met name de binnenkant is prachtig te noemen. De mozaïeken afbeeldingen en kruizen hebben de tand des tijds goed overleefd.

Kerameikos

Volgens kenners is het zo klaar als een klontje. De keramiek zoals wij die kennen vindt zijn oorsprong in dit deel van Griekenland. De wijk Kerameikos in de plaats Athene is in ieder geval wereldwijd bekend om zijn pottenbakkers. Al vroeg in de geschiedenis is het gebied langs de oevers van de Aridanos rivier bewoond met ambachtslieden uit de pottenbakkers gemeenschap. De doorgaans vochtige kleigrond leende zich uitstekend Er zijn ook veel aardewerk voorwerpen gevonden rondom de begraafplaats. Er waren verschillende rituelen waarbij er vloeistoffen over de grond werden geschonken en soms ging dit aardewerk het graf mee in. Veel van deze voorwerpen zijn tegenwoordig tentoongesteld in het Kerameikos Musuem.

Navagio Beach

Waarschijnlijk heb je weleens foto’s gezien van het iconische Navagio Beach. Dit prachtig stukje verlaten strand ligt aan de noord-westkust van het Griekse eiland Zakynthos. Sinds er in de jaren ’80 van de vorige eeuw een schip met gesmokkelde sigaretten aan boord verging, wordt het ook wel het ‘Smugglers Cove’ of ‘Shipwreck Beach’ genoemd. Het schip ligt nu nog altijd aangespoeld op het strand en is deels al gevuld met zand. Het strand van Navagio Bay wordt volgens vele het mooiste strand van Griekenland genoemd. Excursies naar Navagio Beach behoren steevast tot de meest geboekte uitjes op Zakynthos.

Navagio Bay

Grootmeesterspaleis van Rhodos

De stad Rhodos staat bekend om zijn historische centrum binnen de oude stadsmuren. Een onderdeel hiervan is het veertiende-eeuwse Grootmeesterspaleis. Voor ruim twee eeuwen was dit paleis het onderkomen van de Johannieterorde, ook wel de Orde van Malta genoemd. Omstreeks de zestiende eeuw kreeg het paleis de functie van gevangenis. En halverwege de negentiende eeuw is het Grootmeesterspaleis vrijwel volledig verwoest na een explosie bij de opslag van munitie. Het paleis zoals wij die nu kennen is dus later rond de jaren ’30 van de vorige eeuw gebouwd. In de kerk van Panagia Tou Kastrou is een Byzantijns museum gevestigd. In en rondom het paleis worden regelmatige culturele evenementen gehouden.

Grootmeesterspaleis van Rhodos

Myrtos Beach

Eén van de mooiste stranden van Griekenland is Myrtos Beach. De azuurblauwe zee vormt een adembenemend mooi contrast met het lichte zandstrand van Kefalonia. Myrtos Beach is namelijk gelegen in een baai van het Griekse eiland Kefalonia. Een overwegend rustig eiland dat vooral bezocht wordt om zijn Caretta-Caretta schildpadden (karetschildpadden) die ook veel voorkomen op het eiland Zakynthos. Myrtos Beach is een vrij rustig strand. Dit is deels omdat er eigenlijk geen voorzieningen zijn. Bezoekers zijn dus aangewezen op zichzelf voor wat betreft eten en drinken. Hierdoor ervaar je wel de rust van een ongerept strand in het populaire Griekenland.

Odeion van Herodes Atticus

Aan de voet van de Akropolis in Athene is dit schitterende theater uit de oudheid gelegen. Het Odeion van Herodes Atticus werd ergens in de tweede eeuw gebouwd in opdracht van de Grieks-Romeinse schrijver en kunstliefhebber Lucius Vibullius Hipparchus Tiberius Claudius Atticus Herodes. Men zegt dat hij het bouwwerk opdroeg aan zijn overleden vrouw Regilla, om zo zijn schuldgevoel af te lossen. Hij werd er namelijk van beschuldigd dat hij zijn vrouw verwaarloosde. Van het theatergebouw rest niet veel meer dan enkele muren. Behalve het jaarlijkse Athene festival worden er ook regelmatig openluchtconcerten gegeven en opera’s en andere voorstellingen opgevoerd.

Tempel van Hera

De Ionische tempel van Hera is gelegen op het eiland Samos, ongeveer zes kilometer ten westen van Pythagório. De tempel van Hera, de godin van het huwelijk en de vruchtbaarheid, werd al vijf eeuwen voor Christus vervaardigd. Al wat rest vandaag is net veel meer dan één pilaar. En ooit waren dat er zo’n honderdvijfenvijftig. De fundamenten worden goed bewaard, zodat we nog lange tijd kunnen genieten van dit stukje erfenis.

Tempel van Hera

Kanaal van Korinthe

Het ruim zes kilometer tellende Kanaal van Korinthe werd aangelegd aan het eind van de negentiende eeuw. Vele eeuwen eerder werd er al gedacht om een kanaal aan te leggen. Verschillende berekeningen toonde echter keer op keer aan dat het geen goed plan was. Men was bang voor de gevolgen die een eventuele overstroming met zich mee zou brengen. De eerste die een werkelijke poging wilde wagen was keizer Nero. Een aantal voorgangers, waaronder Julius Caesar en Demetrius Poliorcetes waren eveneens niet overtuigd genoeg. Pas in 1882 begon het plan vaste vormen te krijgen en omstreeks 1893 was een doorgang tussen de Golf van Korinthe en de Golf van Egina een feit.

Tempel van Apollon Epikourios

De inmiddels door tenten beschermde tempel van Apollon Epikourios werd pas in de achttiende eeuw ontdekt door de Franse architect Joachim Bocher. De klassieke tempel is gelegen op het schiereiland Peloponnesos in de plaats Bassae. Er zijn verschillende bouwstijlen te bespeuren die het voor liefhebbers nog interessanter maken. Je ziet er duidelijke elementen van de Dorische-, Korinthische- en Ionische periode in terug. De tempel van Apollon Epikourios is een prachtige erfenis uit het verleden wat bij toeval is ontdekt.

Pnyx

Vanaf deze heuvel in Athene heb je bijzonder fraai uitzicht op de Akropolis. Vele eeuwen geleden kwam men hier op deze plek samen om er volksvergaderingen bij te wonen. Er was een sprekers gesteente (bema) waarvandaan men het volk kon toespreken en er gestemd kon worden voor verschillende voorgedragen problematiek. Men kan dus eigenlijk wel vaststellen deze locatie een belangrijke plek heeft gevuld in de aanloop naar het ontstaan van democratie. In ieder geval zijn er vele politieke strijden gestreden die onder andere werden gevoerd door Pericles, Aristides, Alcibiades en Demosthenes.

Caretta-Caretta schildpadden

Op een aantal plaatsen in en om Griekenland komen de beroemde Caretta-Caretta schildpadden voor. Met name op en rondom het eiland Zakynthos worden ze veel gespot. De schildpadden zijn volwassen ongeveer een meter lang en wegen zo’n 150 tot 200 kilo. Deze zeeschildpad legt zijn eieren ‘s nachts in een gat op het strand en begraaft ze dan zorgvuldig. Regelmatig zul je dan ook afgezette gebieden treffen die beschermd worden voor de eieren. Na ongeveer zeventig tot tachtig dagen komen de eieren uit en graven de kleintjes zich een weg naar buiten. Instinctief gaan ze de richting van de zee op en worden ze langzaam door de golven van het water meegevoerd. Het is een hele zware en vermoeiende weg voor de kleintjes om af te leggen. Veel van de te water geraakte zeeschildpadden overleven de gevaren van de zee niet. Ze worden veelal opgegeten, gevangen of raken gewond door het vele afval wat tegenwoordig in de zee te vinden is.

Líndos

Op het populaire Griekse eiland Rhodos is de even populaire plaats Líndos gelegen. Met een wandeling door de smalle straatjes word je rondgeleid langs Byzantijnse waterreservoirs, het kasteel van Líndos, de ruïnes Odós Akropóleos en de prachtige Panagia kerk. De huizen waaraan Líndos de naam ‘het witte dorp’ te danken heeft, laten je de verschillende episodes uit het verleden zien. De Turkse en Arabische invloeden zijn hierbij het meest opvallend. Líndos ligt op een kleine vijftig kilometer van Rhodos stad.

Líndos