De Griekse eilanden

Voor de meeste toeristen die naar Griekenland op vakantie gaan betekent dit dat ze naar een eiland zullen reizen. Meer dan negentig procent van alle Nederlandse en Belgische toeristen die Griekenland als vakantiebestemming uitkiezen die verblijven op één van de Griekse eilanden. Een toenemend aantal bezoekt tijdens een vakantie twee of meer Griekse eilanden. Vaak gebeurt dit door middel van een cruise of zeilvakantie. In totaal telt Griekenland duizenden eilanden, waarvan er ruim tweehonderd bewoond zijn. Op deze pagina beschrijven we een klein deel van de vele Griekse eilanden. We beperken ons vooral tot de eilanden die vanwege het toerisme, de historie of bezienswaardigheden volgens ons vermeld moeten worden.
Ikaria

Op nog geen twintig kilometer ten zuidwesten van Samos ligt het eiland Ikaria. Lokaal staat het relaxte eiland ook wel bekend onder de naam Nikaria. Op Ikaria is het toerisme nog niet zo ontwikkeld. Dit zorgt ervoor dat het eiland iets ruws en ongerepte heeft. De meeste toeristen die Ikaria bezoeken zijn overigens Grieken, die vooral op omringende eilanden woonachtig zijn. De relaxte sfeer op het eiland draagt misschien wel bij aan het fenomeen dat de bewoners van Ikaria gemiddeld langer leven dan op de meeste plekken elders op de wereld. Wie zijn leven lang op Ikaria woont die zal gemiddeld tien jaar langer leven dan wie in Nederland woont. Mooie plekjes op Ikaria zijn Livadi Beach aan de noordkant en het bijzondere mediterrane bos Randi (ook bekend als Gaia Forrest).

Kreta

Als vakantiebestemming is Kreta misschien wel net zo bekend als het land Griekenland zelf. Kreta is dan ook het drukstbezochte eiland van de Griekse republiek. De grote diversiteit aan mogelijke vakanties zorgen er verder voor dat van de vele miljoenen toeristen die Griekenland jaarlijks bezoeken een redelijk groot deel uiteindelijk op Kreta terecht komt. Stranden, bezienswaardigheden, prachtige natuur, een levendig uitgaansleven, mooie havenplaatsen, fraaie kerken, goede wandelmogelijkheden, rustige plekjes en levendige toeristenplaatsen…. Kreta has it all! Wie als doel heeft om Kreta eventjes in zijn geheel te bezoeken in één vakantie die moeten we teleurstellen. Vanwege de omvang van het eiland is dat eigenlijk geen doen. Je moet echt kiezen voor een aantal hoogtepunten van Kreta, het liefst een paar die redelijk dicht bij elkaar in de buurt liggen. Probeer een ander deel van Kreta in een volgende vakantie te ontdekken. Het eiland heeft zoveel te bieden dat je het gerust over meerdere vakanties uit kunt spreiden. Populaire toeristenplaatsen op Kreta zijn Chersonissos, Agios Nikolaos, Elounda, Malia, Stalis, Rethymnon, Chania en Kokkini Chani.

Meer info over Kreta

Kreta

Elafonisos

Rust, prachtige stranden en vissersbootjes. Dat is in een paar woorden de omschrijving voor Elafonisos. Dit twintig vierkante kilometer tellende eiland is ideaal voor wie wel wil genieten van mooie stranden maar die niet met duizenden anderen wil delen. Elafonisos ligt net ten zuiden van de Peleponnesos. Het eiland was vroeger met het vasteland verbonden. Tegenwoordig niet meer, waardoor je met de veerboot vanaf Pounta naar Elafonisos Town moet varen om het eiland te bezoeken. Elafonisos Town is geen stad, maar het grootste dorp van Elafonisos. Het telt ruim 600 inwoners, wat ongeveer 60% van het totale inwoneraantal is. Mooie stranden zijn Simos Beach, Panagia Beach en Lefki Beach.

Corfu

Het eiland Corfu (ook geschreven als Korfoe in het Nederlands) is één van de Ionische eilanden, die ten westen van het Griekse vasteland liggen. Dankzij het milde klimaat is Corfu aanzienlijk groener dan veel andere Griekse eilanden. De combinatie van mooie dorpjes, stranden en natuur maken van Corfu echt een gemakkelijk verkopende vakantiebestemming.

Corfu

Het publiek dat Corfu bezoekt is zeer divers, omdat het verschillende leeftijdscategorieën en doelgroepen aanspreekt. Zo zie je hier redelijk wat gezinnen met jonge kinderen, maar ook senioren die komen om te relaxen, pasgehuwde stellen om hun huwelijksreis te vieren en strandliefhebbers om lekker te ontspannen in de zee en te bakken op het strand. Corfu is ook vrij populair als vakantiedoel voor zogenaamde driegeneratievakanties, waarbij een gezin met kinderen en opa en/of oma op vakantie gaat. Leukste plaats is het levendige Corfu-stad, waar duidelijk Venetiaanse invloeden in het straatbeeld te herkennen zijn.

Meer info over Corfu

Strand op Corfu

Zakynthos

Zakynthos is één van de Ionische eilanden, waar ook Corfu, Lefkas en Kefalonia toe behoren. Het subtropische klimaat van Zakynthos zorgen ervoor dat het eiland enerzijds een warme zonbestemming is, maar er anderzijds ook voldoende neerslag buiten het zomerseizoen valt om van Zakynthos een groen eiland te maken. De omstandigheden zijn er uitstekend voor het verbouwen van druiven voor wijn en voor olijven. Zakynthos staat echter ook bekend vanwege de Caretta Caretta schildpadden, die vooral in de golf van Laganas leven. De broedplaatsen van deze schildpadden zijn afgeschermd voor het publiek. Veruit het bekendste strand van Zakynthos is Navagio, dat beter bekend staat als Shipwreck Beach. Een ander mooi strand op het eiland is Gerekas.

Meer info over Zakynthos

Zakynthos

Mykonos

Wereldsterren, miljonairs en levensgenieters weten Mykonos prima te vinden. Voor wie het het eiland niet kent: Mykonos is veruit de meest mondaine bestemming binnen Griekenland. Mykonos behoort tot de Cycladen, een eilandengroep waar ook Paros, Naxos en Santorini toe behoren. Mykonos staat vooral bekend vanwege het uitgaansleven. Mykonos is mede daarom ook een populaire homo-bestemming binnen Griekenland. Op Mykonos zie je de voor de Cycladen zo kenmerkende witte huisjes, die vaak voorzien zijn van elementen met blauwe, rode of gele kleuren.Chios

Het Egeïsche eiland Chios is het op vijf na grootste eiland van Griekenland. Chios ligt op slechts vijf kilometer van Turkije en zou de geboorteplaats van de beroemde dichter Homerus zijn. Chios was al in de Oudheid een welvarend eiland, wat door archeologische vondsten bevestigd is. Chios is bergachtig en is vooral begroeid met pijnbomen en struiken. Op Chios zie je veel mastiekstruiken. Deze één tot drie meter hoge struiken scheiden een aromatische hars af die voor allerlei toepassingen gebruikt wordt. Jaarlijks wordt er enkele honderden aan hars uit de struiken gehaald, waarna deze gebruikt wordt als grondstof voor verschillende cosmetische producten, likeur en tandpasta. Chios kent een aantal fraaie plaatsen zoals het mastiekdorp Mestá, Prgi dat bekend staat vanwege de mozaïekhuizen en Chios-stad.

Chios

Hydra

Een eiland waar bijna alleen maar Grieken komen is Hydra. Het eilandje behoort tot de Argo-Saronische eilanden, die ten zuiden van Athene loggen. Vanuit Athene vaar je in een half uur (snelle veerboot) tot enkele uren naar het autovrije Hydra. Wat betreft structuur is Hydra vooral kaal en rotsachtig. De stranden zijn meestal aangelegd. De plek waar de meeste mensen vertoeven is Hydra Stad, waar je op de terrasjes al heel snel het juiste vakantiegevoel te pakken hebt. Hydra is juist vanwege het vrij authentieke karakter een goed tip voor Nederlandse toeristen. Hier ontdek je een chique stukje Griekenland tussen de Grieken. Wat wil een mens nog meer?

Rhodos

Een topbestemming binnen Griekenland is Rhodos. Het eiland is veelzijdig, is prima geschikt om op rond rijden en heeft eigenlijk alles in huis om de gemiddelde toerist een aangename vakantie te bieden. Zo is Rhodos-Stad één van de mooiste steden van Griekenland. Het oude deel van de stad stamt uit de middeleeuwen en is de grootste toeristische trekpleister van het eiland. Wandelend door de oude straatjes passeer je winkeltjes, bars en restaurants. De sfeer is zeker in de avonduren onovertroffen met als drukste plaats het Hippocrates plein. De populariteit zorgt op deze locatie wel voor relatief hoge prijzen in de horeca. Verder heeft Rhodos een fantastisch klimaat met veel zonuren en zomerse temperaturen. Het is in de zomermaanden dan ook prima vertoeven aan de vele baaitjes en stranden die Rhodos telt. Populaire vakantiebestemmingen op Rhodos zijn naast Rhodos-stad de badplaatsen Faliraki, Ixia, Trianda en Lindos. Lindos is tevens een populaire excursie vanwege de hogergelegen acropolis van Lindos.

Andere bezienswaardigheden op Rhodos zijn de Vlindervalei (bezoek deze hartje zomer), de oude stad Kameiros, de Mandrakihaven en het Grootmeesterspaleis. Het uitgaansleven concentreert zich vooral in Rhodos Stad (de bekende/berichte Bar Street) en in Faliraki, waar je vooral veel Britse toeristen aantreft in de disco’s en bars.

Meer info over Rhodos

Rhodos

Santorini

Als je een zo herkenbare foto ziet van witte gebouwen met blauwe koepels met een fraai uitzicht over de zee, dan is de kans zeer groot dat die foto gemaakt is op Santorini. Het dorp Oia is de plek waar deze foto’s gemaakt worden. Het is zonder enige twijfel een van de meest fotogenieke dorpen van Europa. Vooral de zonsondergang is magisch in Oia. Vanwege de grote drukte rondom zonsondergang moet je zorgen dat je bijtijds in het dorp aangekomen bent en je auto geparkeerd hebt, om vervolgens een goed plekje op te zoeken in Oia. Het verstandigste is om vooraf een plek op het terras te reserveren. Dit voorkomt teleurstellingen. Santorini is overigens prima te doen als dagtocht of meerdaagse tocht vanaf Kreta.

Santorini

Kos

Het eiland Kos is een middelgroot doch drukbezocht eiland. Kos behoort tot de Dodekanesos. Het ligt in het zuidoosten van Griekenland, op slechts enkele kilometers van de Turkse kust. Vanaf Kos kun je Turkije dan ook zien liggen. Vanaf Kos kun je met de boot een uitstapje maken naar de populaire Turkse badplaats Bodrum. Andersom is ook mogelijk. Veruit de populairste bestemming op Kos is hoofdstad Kos-Stad dat in het noordoosten van het eiland ligt. In Kos-Stad en de daar direct bijgelegen dorpen Lambí en Paradísi verblijft ongeveer 85 tot 90% van de ruim half miljoen toeristen die Kos iedere zomer bezoeken. Kos staat vooral bekend als fietseiland. Het overwegend vlakke eiland leent zich er uitstekend voor om per fiets te verkennen. Het enige deel van het eiland waar het echt pittig is om te fietsen is het bergachtige Óros Díkeos, waar fraaie plekken zoals Ziá en Paléo Pilí liggen. In en rondom Kos-Stad zijn er dan ook meerdere aanbieders van huurfietsen. In Kos is een deel van het oorspronkelijke toerisme inmiddels verdrongen door all-inclusive hotels en resorts. Sommigen daarvan richten zich speciaal op gezinnen met kinderen, terwijl er ook een aantal resorts zijn waar men vooral op volwassen toeristen mikt.

Meer info over Kos

Kos

Paros

Met een oppervlakte van bijna tweehonderd vierkante kilometer is Paros het op één na grootste eiland van de Cycladen. Paros heeft zich vooral de afgelopen twee decennia ontwikkeld tot een populaire toeristische bestemming. Grote trekpleister is Parikía, de hoofdstad van Paros. Het pittoreske plaatsje heeft alles te bieden wat je verwacht van een vakantieplaats: smalle steegjes, kronkelige straatjes, een fraaie boulevard vol restaurants en terrasjes en een fraai strand (Livadia). In het stadje zijn enkele bezienswaardigheden te vinden die de moeite waard zijn, zoals de Byzantijnse Katapolianíkerk en het Archeologisch Museum. Golden Beach is het populairste strand van Paros. Het goudgele strand is groot, ligt aan een heerlijk stukje zee en is voorzien van heerlijk goudgeel zand. Betoverend mooi is het bij Paros gelegen eilandje Anti-Paros. Hier kun je per boot naartoe reizen, waarna je kunt genieten van rustige uitgestrekte stranden en grotten kunt bezoeken met stalactieten en stalagmieten.

Paros

Kefalonia

Al ruim voor onze jaartelling vestigende de eerste Grieken zich op Kefalonia, één van de de Ionische eilanden. Met een oppervlakte van bijna achthonderd vierkante kilometer is Kefalonia het grootste Griekse eiland dat ten westen van het vasteland van Griekenland ligt. Ondanks de grootte wordt Kefalonia niet platgelopen door toeristen. Niet omdat het eiland niet interessant genoeg is voor een vakantie, maar simpelweg omdat het toerisme hier minder ontwikkeld is. Bijzonder, want van de Ionische eilanden is Kefalonia misschien wel het mooiste. Mooie plaatsen op het eiland zijn hoofdstad Argostoli, vissersdorp Fiskardo en Assos. Voor natuurliefhebbers biedt Kefalonia de ruim zestienhonderd meter hoge berg Ainos, die gelegen is binnen het gelijknamige nationale park. Mooie stranden op Kefalonia zijn Myrtos Beach en Antisamos. Ook op Kefalonia kun je de grote Caretta Caretta schildpadden aantreffen. In Argostoli komen iedere ochtend enkele schildpadden op bezoek om de visresten op te peuzelen die de vissersboten achterlaten.

Samos

Het betoverende Samos is een toeristische bestemming waar het toerisme minder opvallend aanwezig is dan op andere populaire Griekse eilanden. Het eiland is opvallend groen, iets wat je in dit deel van Griekenland niet zoveel ziet. Op Samos komen vooral mensen die op zoek zijn naar een mooie mix van de Griekse cultuur, een aangenaam klimaat, voldoende bezienswaardigheden en bovenal niet een duidelijk karakter van massatoerisme. Veel hotels en appartementen zijn vrij kleinschalig. Hoogbouw tref je op Samos gelukkig dan ook niet aan. De lokale mensen vinden het belangrijker dat het oorspronkelijke karakter van het eiland behouden blijft dan dat er grote toeristendorpen met aaneenschakelingen van betonnen hoogbouw kunnen ontstaan. Dat men op Samos vooral voor kwaliteit gaat merk je in alles. Het heerlijke eten, de prachtige dorpen en de manier waarop het dagelijks leven en het toerisme hand-in-hand gaan.

Meer info over Samos

Samos