Zonder een goede reisvoorbereiding kun je onderweg of op je vakantiebestemming weleens voor verrassingen komen te staan. Volgens ons is een goede reisvoorbereiding dan ook essentieel voor iedere reis of vakantie. Op deze pagina bieden we algemeen reisinformatie over Griekenland. Deze informatie geldt voor de meeste bestemmingen in Griekenland. Soms is er voor een bepaalde Griekse bestemming een afwijking of aanvulling mogelijk. Raadpleeg daarom ook indien nodig websites die specifiek over jouw reisbestemming gaan. Ook kunnen reisgidsen die over Griekenland of Griekse bestemmingen gaan uitkomst bieden.
Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via het contactformulier. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden. Soms is er sprake van lokale afwijkingen.
Voordelige Griekenland last minute deals
Voordelig last minute genieten van een heerlijke vakantie in Griekenland? Bij Sunweb vind je de beste voordelige Griekenland last minute deals. Wordt het Kreta, Kos of Zakynthos? Ga je voor strand of cultuur? Bij Sunweb kan het allemaal!
bekijk Griekenland last minute deals
Alarmnummer
Net als elders in de Europese Unie bel je in Griekenland naar het gratis nummer 112 in het geval van nood. De Engelssprekende operator zorgt er vervolgens voor dat de juiste hulpdiensten (ambulance, politie en/of brandweer) in actie komen.
Alcohol
Officieel is de leeftijdsgrens voor het drinken van alcohol 18 jaar in Griekenland. Dat betekent dat je eigenlijk niet op stap zou kunnen als je jonger bent dan 18 jaar. Het aantal controles op leeftijd is echter zeer beperkt.
Drinkwater
Of leidingwater veilig is om te drinken in Griekenland is vooral afhankelijk van waar je in Griekenland bent. Op sommige plekken zijn de gezondheidsrisico’s beperkt terwijl je elders wel op moet passen met kraanwater. Het is daarom eigenlijk aan te raden om altijd mineraalwater uit een fles te drinken. Op veel plekken kun je flessen met grotere inhoud kopen.
Elektriciteit
In Griekenland gebruikt men vrijwel zonder uitzondering dezelfde stopcontacten en stekkers als in Nederland. Een adapter of reisstekker is dan ook niet nodig als je in Griekenland op vakantie gaat. Houd er wel rekening mee dat er binnen het netwerk incidenteel spanningswisselingen voor kunnen, die voor gevoelige apparatuur schadelijk kan zijn. Een zogenaamde surge-protector biedt daartegen een oplossing.
Feestdagen
Hieronder staan de landelijk gevierde feestdagen van Griekenland vermeld. Tijdens deze dagen zijn winkels, banken en overheidsinstellingen meestal gesloten. Ook voor musea en bezienswaardigheden kunnen er aangepaste openingstijden zijn.
1 januari – Nieuwjaarsdag
6 januari – Christus’ doop (Epiphanía)
2 maart – nationale feestdag vanwege begin bevrijdingsstrijd tegen de Turken
25 maart – Maria-Boodschap (Evangelismós)
1 mei – Dag van de Arbeid
15 augustus – Kímissis tís Theotókou
28 oktober – Ochi-dag
24 december – Kerstavond
25 december – Kerstmis
variabel (meestal februari of maart) – carnaval
variabel (meestal maart of april) – Goede Vrijdag
variabel (meestal maart of april) – Grieks Pasen
Fooien
De lonen in Griekenland zijn vrij karig, zeker als het om bedienend en ondersteunend personeel in horeca en toerisme gaat. Het betalen van een fooi tot ongeveer tien procent is daarom vrij gebruikelijk in Griekenland. Ook taxichauffeurs, kruiers, conciërges, kamermeisjes en gidsen weten een kleine fooi zeker te waarderen in Griekenland.
Geld
In Griekenland betaal je sinds 1-1-2002 met de euro. De Griekse drachme is toen net als de Nederlandse gulden overgegaan in deze gezamenlijke Europese munt. Houd er in Griekenland rekening mee dat je niet overal kunt pinnen of met creditcard kunt betalen. Zeker in de kleinere, minder toeristische plaatsen is de kans dat je elektronisch kunt betalen kleiner dan wat je misschien zou verwachten. Zorg er daarom voor dat je ook altijd voldoende contant geld bij je hebt.
Wie een Nederlandse bankpas heeft die kan normaal gesproken zonder enige problemen geld uit de muur halen. Let wel op: het gebeurt niet zelden dat geldautomaten in de loop van het weekeinde leeg raken. De kans hierop is vooral aanwezig op drukke toeristische plekken.
Gezondheid
Ziek worden op vakantie is het laatste wat je wilt. Voorkomen is daarom beter dan genezen. Pas daarom op met slecht verhit en/of rauw eten op vakantie, draag een hoofddeksel tegen een zonnesteek (of blijf uit de zon) en pas op voor dieren zoals kwallen, zee-egels, slangen, schorpioenen en andere beestjes die je pijn kunnen doen of ziek kunnen maken. Ook in Griekenland kun je in beboste gebieden tekenbeten oplopen, met als mogelijk gevolg de ziekte van Lyme. Mocht je darmklachten krijgen zoals diarree zorg er dan voor dat je niet uitdroogt. Water, ORS (zoutoplossing) en bouillon zijn probate middelen.
Mocht je toch ziek worden zorg er dan voor dat je je Europese bewijs van ziektekostenverzekering bij je hebt. Houd er rekening mee dat kosten niet geheel en/of niet altijd helemaal vergoed worden. Een reisverzekering met medische dekking kan dit risico beperken.
Internet
In Griekenland kun je internetten via het mobiele netwerk. Sinds de kosten hiervoor binnen de EU hetzelfde zijn als in eigen land en je je databundel ook in Griekenland mag gebruiken, is het geen kostbare zaak meer om in Griekenland online te gaan via het mobiele netwerk. Er kan wel een limiet zitten aan de hoeveelheid data. Check dit vooraf bij je provider. Wie geen mobiel internet via het telefoonnetwerk wil gebruiken die kan in Griekenland natuurlijk ook gebruik maken van draadloos internet via Wi-Fi. Veel hotels, restaurants en bars bieden internet via Wi-Fi aan, al dan niet gratis.
Kleding
Op vakantie draag je natuurlijk vooral comfortabele kleding. Dat geldt ook voor een vakantie in Griekenland. Wat sommige toeristen helaas weleens vergeten is om zich aan te passen aan de normen en waarden die in het land gelden waar ze op vakantie zijn. In Griekenland zit men er niet op te wachten om toeristen in bikini’s en zwembroeken in de straten te zien lopen. Badkleding is voor op het strand of aan het zwembad, nergens anders. Bij het bezoek aan een kerk behoor je je knieën en schouders bedekt te hebben. Dit geldt zowel voor mannen als voor vrouwen.
In het voor- en najaar moet je er rekening mee houden dat het ’s avonds soms harder afkoelt dan je zou verwachten. Een trui, vest of jasje kan dan een aangename oplossing zijn. Vergeet daarom niet iets warms van kleding in te pakken voor je reis naar Griekenland.
Naturisme
Naakt zonnen is alleen toegestaan op stranden en gebieden die daartoe aangewezen zijn. Je ziet wel dat er op verlaten strandjes ook naaktrecreatie plaatsvindt. Topless zonnen is over het algemeen geen probleem op de Griekse stranden.
Openbare toiletten
Als toerist word je meestal niet vrolijk van de openbare toiletten in Griekenland. Waar hoge concentraties aan toeristen zijn is het gelukkig tegenwoordig al veel beter gesteld met de hygiënische kwaliteit van openbare WC’s. In wat meer afgelegen dorpen zul je af en toe weleens schrikken als je naar een openbaar toilet gaat.
Reisdocumenten
Als je in Griekenland bestolen wordt, schade oploopt of een ernstig ongeval krijgt dan is een reisverzekering je redmiddel. Niet alleen zorgt een goede reisverzekering voor de dekking van de schade, natuurlijk binnen de polisvoorwaarden, een verzekeraar kan je ook bijstaan in het geval er sprake is van repatriëring. Kijk eventjes goed of het voordeliger is om een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Als je ieder jaar minstens twee weken op vakantie gaat en ook nog af en toe een dagje België of Duitsland doet dan is een doorlopende reisverzekering vaak gunstiger dan losse verzekeringen per vakantie.
In Griekenland geldt een algeheel rookverbod in alle openbare gebouwen inclusief restaurants, bars en clubs. Buiten roken mag wel, wat met het Griekse klimaat meestal geen straf is.
Taal
De officiële taal van Griekenland is Grieks. Het moderne Grieks, ook wel Nieuwgrieks genoemd, is voor ons West-Europeanen geen eenvoudige taal om eigen te maken. Wie echt geïnteresseerd is in deze taal die zou voorafgaand aan een reis/vakantie naar Griekenland een basiscursus Grieks kunnen volgen. Het lastigste is dat men een andere karakterset gebruikt. Het Griekse alfabet bestaat uit 24 letters, in plaats van 26 zoals bij ons. Een trend die je wel steeds mee ziet is dat Grieks geschreven wordt in onze westerse karakters, zodat het begrijpelijker wordt.
Als toerist kun je op heel veel plekken gewoon met Engels terecht. Vooral op de toeristische bestemmingen wordt er in winkels, op terrassen, in hotels en bars redelijkst goed Engels gesproken. In badplaatsen waar veel Nederlandse komen kun je soms ook wel wat Nederlands spreken. Een voorbeeld hiervan is Chersonissos op Kreta, waar wat Nederlandse ondernemers zitten die ook nog eens met Nederlands personeel werken.
Telefoneren
In Griekenland kun je met je Nederlandse mobiele abonnement bellen als je de optie ‘roaming’ aan hebt staan bij je provider. Let wel op dat je een zogenaamd multiband toestel hebt waardoor je toegang kunt krijgen op de Griekse netwerken. In Griekenland is er geen 100% dekking van het mobiele netwerk. Vooral in afgelegen gebieden, zeker als deze bergachtig zijn, kan het zijn dat je geen of slechte dekking hebt.
Tijdsverschil
Griekenland ligt in de tijdzone UTC +2, terwijl Nederland in de tijdzone UTC +1 ligt. Dat betekent dat er één uur tijdsverschil is tussen Nederland en Griekenland. Het is in Griekenland 1 uur later dan in Nederland. Dit geldt tijdens de zomertijd en de wintertijd, omdat Griekenland een zomertijdregeling heeft die gelijk loopt aan die van Nederland.
Veiligheid
Griekenland is een redelijk veilig land. Natuurlijk moet je ook in Griekenland rekening houden met de kans dat je te maken krijgt met diefstal of andere vormen van kleine criminaliteit. Helaas hebben toeristen ook aantrekkingskracht op boeven. Neem de normale voorzorgsmaatregelen in acht om de risico’s zoveel mogelijk in te perken. Gebruik kluisjes voor je waardevolle spullen. Laat geen geld, mobiele telefoons, tablets, laptops etc. onbeheerd achter.
Natuurfenomenen waar je in Griekenland mee te maken kunt krijgen zijn extreme hitte, bosbranden en aardbevingen. Indien je te maken krijgt met een aardbeving, realiseer je dan dat het zelden gebeurt dat er tijdens een aardbeving in Griekenland persoonlijke slachtoffers vallen. Wat betreft bosbranden moet je vooral het lokale nieuws volgen en de instructies van lokale autoriteiten opvolgen indien dat nodig is. Soms kan er tot evacuatie overgegaan worden.
Zonkracht
De zon is in Griekenland over het algemeen een stuk sterker dan in Nederland. Dit betekent dat je sneller verbrandt, eerder een zonnesteek op kunt lopen en ook meer schade op de langere termijn op kunt lopen. Verantwoord omgaan met zonnen is daarom van belang. Vermijd de zon op de heetste uren (11 tot 15 uur) zoveel mogelijk. Bedek je huid en vooral je hoofd als je veel in de zon gaat. Gebruik anti-zonnebrandmiddelen met een hoge beschermingsfactor. Vooral bij jonge kinderen is dit van belang. De zonkracht is het hoogste in de maanden juni en juli.
Beheer toestemming
Deze site gebruikt cookies. Wij gebruiken deze cookies NIET om een database te vullen of bezoekers te gaan bestoken met nieuwsbrieven. Dankzij marketing cookies kunnen we advertenties tonen waarmee wij inkomsten kunnen genereren. Met Google Analytics kunnen we zien hoeveel bezoekers de site ontvangt en welke pagina's bezocht worden. Onze analytische cookies laten NIET zien wie u bent. We kunnen niet om een aantal functionele cookies heen om de site te laten werken. Wilt u een volledige website-ervaring, kies hieronder dan voor de optie 'ALLE COOKIES'.
Functionele cookies
Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een site of over verschillende sites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.