Reizen naar en in Griekenland

Hoewel er meerdere manieren zijn om naar Griekenland te reizen, kiezen de meeste toeristen die vanuit Nederland of BelgiŽ naar Griekenland reizen voor het vliegtuig als vervoersmiddel. Dat heeft niet alleen met de reisafstand te maken, want ook het feit dat de meeste vakanties op eilanden gevierd worden zorgt ervoor dat het eenvoudiger en veel sneller is om vliegend naar Griekenland te reizen. Hemelsbreed bedraagt de afstand tussen Nederland en Griekenland, afhankelijk van je vertrek- en eindbestemming, ongeveer 2000 tot 2500 kilometer. In werkelijke reisafstand kom je echter al snel aan drieduizend kilometer of meer.

Op deze pagina worden de verschillende manieren van reizen naar Griekenland en vervoer in Griekenland besproken.

Griekenland bezienswaardigheden

Griekenland heeft dankzij de soms vrij ruige natuur, de adembenemende eilanden, de mooie dorpjes en de vele historische plekken veel te bieden op het gebied van excursies en bezienswaardigheden.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Griekenland op een rijtje gezet:
Griekenland bezienswaardigheden top 10

 

Met het vliegtuig naar Griekenland

Vliegen is de snelste en meet efficiŽnte manier om van Nederland naar Griekenland te reizen. Vooral als je naar de Griekse eilanden wilt reizen is vliegen veruit de snelste optie. Of het de goedkoopste optie is hangt af van je ticketprijs, het aantal mensen waarmee je reist, je einddoel in Griekenland en wat je alternatief zou zijn. De vliegticketprijzen naar Griekenland variŽren ook zeer sterk. Tijdens het hoogseizoen kunnen de tarieven oplopen tot meer dan vijfhonderd of zeshonderd euro per ticket. Vooral vluchten die in de zomervakantie vallen en in het weekeinde uitgevoerd worden kunnen erg duur worden. Over het algemeen geldt dat op tijd boeken de prijs nog binnen de perken kan houden. De prijzen blijven immers een kwestie van vraag en aanbod. Hoe meer tickets er al verkocht zijn, des te hoger de prijzen vaak worden.

Wat betreft luchtvaartmaatschappijen heb je de grootste keuze in het zomerseizoen. Veel Griekse eilanden zijn vanuit Nederland in het winterseizoen zelfs niet rechtstreeks bereikbaar. Je moet dan via Athene vliegen om naar bijvoorbeeld Kreta of Rhodos te reizen. Dat kan bijvoorbeeld met Aegean (meestal met ook een overstap in Duitsland) of met Olympic.

In de zomermaanden ben je vooral aangewezen op Transavia, ArkeFly en Corendon om naar Griekenland te vliegen. Naar Griekse steden zoals Athene en Thessaloniki kun je ook met KLM of Olympic vliegen. Op het gebied van prijsvechters heeft Ryanair een beperkt aantal vluchten tussen Eindhoven en Griekenland. In het geval de Nederlandse maatschappijen geen gepaste of fatsoenlijk geprijsde vluchten naar Griekenland hebben kun je altijd nog uitwijken naar BelgiŽ of Duitsland voor je vakantievlucht naar Kreta, Rhodos, Corfu of een andere vakantiebestemming in Griekenland. Vanuit BelgiŽ kun je o.a. met JetairFly en Thomas Cook vliegen. Vanaf Duitse luchthavens die net over de grens liggen (o.a. Weeze en DŁsseldorf) kun je met Air Berlin, Condor, TUIfly, Germanwings en Ryanair naar Griekse luchthavens vliegen.

De vliegtijd naar Griekenland is heel erg afhankelijk van je vertrekpunt en waar je naartoe vlieg. Hanteer een gemiddelde vliegtijd van 3 tot 3,5 uur. Indien je ergens een tussenlanding of overstap hebt dan kan de totale reistijd ineens redelijk wat oplopen. Vooral bij ongunstige overstaptijden kan dit het geval zijn. Een tussenlanding kost je meestal tussen de ťťn tot twee uur extra.

Met de trein naar Griekenland

De internationale treinverbindingen tussen Griekenland en Europese buurlanden kunnen nog al eens variŽren. Indien je van plan bent om met de trein naar Griekenland te reizen dan moet je zorgen dat je accurate en actuele informatie over de spoorverbindingen kunt krijgen. De site van Interrail biedt over het algemeen goede informatie.

Met de bus naar Griekenland

Er zijn geen losse busreizen naar Griekenland te boeken vanuit Nederland. Wel zijn er verschillende aanbieders die busrondreizen door Griekenland aanbieden waarbij er vanuit Nederland vertrokken wordt met de bus. Meestal duren deze rondreizen 15 dagen en reis je via ItaliŽ en vervolgens de veerboot naar Griekenland.

Met de auto naar Griekenland

Er zijn twee autoroutes die je tot in Griekenland brengen. De goedkoopste is die door de Balkan heen waarbij je meerdere grenscontroles passeert. De rit van Utrecht naar Athene is bijna drieduizend kilometer lang en kost je exclusief pauzes om en nabij de dertig uur. De duurste route is via ItaliŽ, waarbij je vanaf ItaliŽ met de veerboot de overtocht maakt naar Griekenland. Dat kan vanaf Brindisi, VenetiŽ of Ancona. Zorg er wel voor dat je je overtocht vooraf gereserveerd hebt. Dat voorkomt onaangename verrassingen wat betreft prijs of beschikbaarheid. De reis inclusief overtocht per veerboot kost je ongeveer 30 tot 40 uur. Het voordeel van het stuk route dat je per veerboot aflegt is dat je zelf kunt rusten zodra er gevaren wordt. Na aankomst in Patras (Griekenland) kun je met de auto naar Piraeus reizen. Deze havenstad ligt bij Athene, op ongeveer tweehonderd kilometer van Patras. Vanuit Piraeus kun je per veerboot doorreizen naar een groot aantal Griekse eilanden zoals Kreta, Paros en Naxos. Sommige Griekse bestemmingen zijn rechtstreeks vanaf ItaliŽ te bereiken, zoals Corfu.

Autorijden in Griekenland

In Griekenland is er sprake van een nogal wisselende kwaliteit van het wegennetwerk. Dat geldt voor de manier waarop de wegen aangelegd zijn, de overzichtelijkheid, de bewegwijzering en zeker voor de staat van onderhoud. Bochtige wegen, wegen met een sterke hellingsgraad en zeer smalle wegen zijn ook geen uitzondering in Griekenland. Realiseer je dat allemaal goed voordat je gaat autorijden in Griekenland.

De mentaliteit op de weg wijkt ook af. Zo is het normaal om iemand die in wil halen daarvoor zoveel mogelijk de ruimte te geven. Vaak zie je dan ook de langzamere bestuurders wat naar rechts gaan en op de vluchtstrook gaan rijden, om sneller verkeer er langs te laten. Sta er ook niet van te kijken als mensen op een tweebaansweg over de middenstreep in gaan halen. Ook als tegenligger moet je je daarvan bewust zijn. Automobilisten die in willen halen die laten dat meestal merken door eventjes met de lichten te seinen.

Richting aangeven bij afslaan? Grieken zijn daar niet altijd zo sterk in, dus calculeer altijd in dat iemand onverwacht af kan slaan. Houd er ook rekening mee dat men wel eens uit moet wijken voor rotsblokken (vooral op de vluchtstrook), keien en gaten.

In Griekenland is het maximale toegestane alcoholpromillage 0,5 promille. Dat is hetzelfde als in Nederland. Overschrijding kan voor (hoge) boetes of erger zorgen. Denk niet dat je er wel mee wegkomt, want ook op de populaire vakantie-eilanden worden regelmatig alcoholcontroles gehouden.

Auto huren

Griekenland is een prima bestemming om met een huurauto te verkennen. Als je een auto huurt ben je niet afhankelijk van openbaar vervoer of georganiseerde excursies, maar kun je je eigen plan trekken. Niet iedereen met een rijbewijs kan een auto huren in Griekenland. Zo is er een minimumleeftijd van 21 jaar om een auto te kunnen huren. Sommige verhuurders hanteren zelfs 23 jaar als minimum. Je moet ook tenminste 1 jaar in het bezit van een rijbewijs zijn.

Als je een auto gaat huren in Griekenland dan zul je merken dat er nog redelijk wat kaf onder het koren is. Kijk goed na hoe het zit met de verzekering, het eigen risico en het beleid ten aanzien van de brandstof. Het meest gunstige is de vol halen en vol terugbrengen optie. Als je immers vooraf een volle tank afneemt en hem leeg terug mag brengen dan kun je er donder op zeggen dat het je niet lukt om de auto in te leveren met een kleine hoeveelheid benzine of diesel. Ook betaal je vaak een hogere literprijs.

Je kunt een auto vooraf vanuit Nederland reserveren. Dat kan via speciale autoverhuursites, via de reisorganisatie, rechtstreeks bij de lokale verhuurders of via de eigenaren van de accommodatie die je in Griekenland geboekt hebt. Een betrouwbare partij die al jarenlang exclusief op de Griekse markt huurauto's aanbiedt is www.2rent.gr. Deze partij wordt gerund door Nederlanders die al sinds het begin van deze eeuw actief zijn met autoverhuur in Griekenland.
Ter plaatse huren is natuurlijk ook altijd mogelijk. Het is dan echter wel lastiger om prijzen en condities met elkaar te vergelijken. Ook weet je niet of de door jouw gewenste auto(categorie) beschikbaar is. Soms zijn er op deze manier wel leuke voordeeltjes te halen bij kleine lokale verhuurders die onverhuurde auto's hebben staan.

Openbaar vervoer

Griekenland is een uitstekend land om met de bus te reizen. De vervoersmaatschappij KTEL exploiteert een uitgebreid busnetwerk in Griekenland. Je kunt daarom zowel grotere als korte afstanden prima met de bus afleggen. Houd er wel rekening mee dat busroutes in Griekenland vooral bedoeld zijn om steden en dorpen met elkaar te verbinden. De bussen zijn niet hoofdzakelijk bedoeld voor toeristen, hoewel je vooral op vakantie-eilanden zoals Kreta, Kos en Rhodos vooral veel toeristen in de bussen ziet zitten.
De enige stad in Griekenland die een metrostelsel heeft is Athene. Athene telt drie metrolijnen. Lijn 1 is al in 1869 aangelegd, de nieuwe lijnen 2 en 3 zijn in 2000 aangelegd in aanloop naar deOlympische Spelen. De metro van Athene is een efficiŽnt middel om snel door Athene te reizen. Athene is ook de enige overgebleven stad met een tramnetwerk. Het actuele tramnetwerk stamt uit 2004 en bestaat uit drie lijnen. De trans rijden vanaf ongeveer 5 uur 's morgens tot middernacht.

Taxi

Bijna overal in Griekenland kun je gebruik maken van taxi's. De hoeveelheid beschikbare taxi's verschilt erg per bestemming. Zo zie je in grote steden en populaire badplaatsen meer taxi's dan in de rustige dorpen. Veel populaire vakantiebestemmingen hebben speciale taxistandplaatsen, waardoor het lastig is om in de buurt van zo'n taxistandplaats een taxi op straat aan te houden en in te stappen. Op veel andere plekken werkt dat wel, mits de taxi beschikbaar is uiteraard. Met name in Athene en Piraeus is het in de spitsuren vrij lastig om een taxi te pakken te krijgen. Je kunt natuurlijk altijd telefonisch een taxi reserveren, als je van tevoren weet wanneer je wilt reizen en waar naartoe.

Het hangt van de taxi/bestemming/locatie af of er op de taximeter gereden wordt of dat er sprake is van vaste tarieven. Vooral vanaf luchthavens naar dorpen en steden in de omgeving wordt er vaak met vastgestelde tarieven gewerkt. Zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent van de lokale tarieven en bevestig het tarief met de taxichauffeur.

Het is in Griekenland niet ongebruikelijk dat er extra passagiers meegenomen worden op een route. Op die manier kan de taxichauffeur wat extra geld verdienen. Indien je allen of met zijn tweeŽn in de taxi zit kan het dus voorkomen dat de chauffeur toestemming vraagt om een extra passagier (of twee) mee te nemen.

Veerboten

Dť manier om tussen Griekse eilanden te reizen is per veerboot. Ook kun je vanaf het vasteland naar de Griekse eilanden varen met een veerboot. Eilandhoppen is een prima optie voor wie verschillende plekken wil zien in Griekenland. Vanaf het vasteland is Piraeus de belangrijkste haven. Deze stad ligt vlak bij Athene. Vanuit Piraeus kun je o.a. naar Kreta, Kos, Rhodos en Lesbos varen, maar ook naar de Cycladen, de Dodekanesos en de Saronische Eilanden. De Ionische eilanden zoals Corfu en Zakynthos zijn prima bereikbaar vanaf de havenplaatsen Patras en Igoumenitsa. Je kunt overtochten per veerboot vooraf reserveren via internet. Je kunt echter ook ter plaatse kaartjes voor een overtocht kopen. In veel toeristenplaatsen zitten kantoortjes die je exact kunnen vertellen hoe je per veerboot naar omringende eilanden kunt varen en je daarvoor de benodigde tickets kunnen verkopen. Let bij het boeken van een overtocht goed op de tijden. Sommige veerboten zijn standaard veerboten, maar je hebt ook zogenaamde superfast ferry's die je vaak binnen de helft van de tijd naar de andere haven brengen.

Trein

Het treinnetwerk in Griekenland is minder uitgebreid dan veel toeristen zouden willen. Op de eilanden kom je al geen treinen tegen en de lijnen die op het vasteland rijden zijn niet zo betrouwbaar. De afgelopen jaren is het reizen per trein wel verbeterd en voor zover bekend gaat het spoornetwerk verder uitgebreid worden.

Fietsen

Wie wil gaan fietsen in Griekenland die zal op veel plekken goed getraind moeten zijn. Dat komt onder andere door de vele hoogteverschillen die je vrijwel overal tegenkomt. Voor wie wel wat gewend is, is Griekenland echter een waar fietsersparadijs. Door heel Griekenland heb je mooie plekken om door het ruige terrein te fietsen, maar ook uitdagende slingerwegen die je langs sfeervolle dorpen brengen. Hoe de situatie voor gemiddelde fietsers is, verschilt per eiland. Zo is Kos een uitstekend eiland om te fietsen. Sterker nog, het grotendeels vlakke Kos staat zelfs bekend als fietseiland bij uitstek. Andere eilanden waar je prima kunt fietsen zonder al te sportief te moeten zijn, zijn Corfu, Rhodos, Kefalonia en delen van Kreta. Het beste is om op specifieke fietssites te kijken wat de mogelijkheden per eiland zijn. vaak is het aanbod van fietsenverhuurders ook een indicatie over hoe geschikt een bestemming is om te fietsen. Een vrij hoge concentratie aan fietsverhuurbedrijven betekent meestal dat die bestemming een prima fietsbestemming is.

Houd er rekening mee dat fietspaden nog geen gemeengoed zijn in Griekenland en dat veel wegen 's avonds niet al te best verlicht zijn.

Meer info over Griekenland

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Griekenland:

alles over Griekenland
de mooiste dorpjes van Griekenland
Griekenland informatie
Griekenland informatie
Griekenland informatie
Griekenland tips
Griekenland weer & klimaat

Griekse bestemmingen

Wij hebben over een aantal Griekse bestemmingen ook een 'voor beginners' site gemaakt. Het gaat om de volgende eilanden en plaatsen in Griekenland:

Kos voor beginners
Kreta voor beginners
Rhodos voor beginners

© Silver Media - alle rechten voorbehouden - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy