Vakantie naar Griekenland

Griekenland is een zeer populaire vakantiebestemming. Met gemiddeld ongeveer een half miljoen Nederlandse toeristen behoort het land steevast tot de meest geliefde vliegbestemmingen. Het gros van de toeristen die naar Griekenland vliegt doet dit in het zomerseizoen. Hoewel Griekenland ook zeker buiten de zomer voldoende moois te bieden heeft is het vooral de combinatie van mooi weer, de vele stranden en het aangename leven waardoor Griekenland een echte zomerbestemming is. Voor een grote groep mensen staat Griekenland zelfs synoniem voor vakantie. Sommige liefhebbers van Griekenland vliegen meerdere keren per jaar naar Griekenland en dat niet zelden ook nog eens jaren achter elkaar.
Het toerisme in cijfers

Vakanties zorgen voor een redelijk belangrijk deel van het inkomen in Griekenland. Ongeveer 16 tot 18 procent van het geld dat in Griekenland verdient wordt is afkomstig uit het toerisme. De verwachting is dat dit percentage in de toekomst alleen maar toe zal nemen. Enerzijds door een lichte afname van een aantal andere bronnen van inkomsten, anderzijds door een voorspelde toename van het aantal toeristen dat Griekenland de komende jaren mag ontvangen. Op dit moment ligt dat aantal rond de 16-17 miljoen per jaar. De verwachting is dat dit de komende jaren gaat groeien richting of zelfs over de twintig miljoen bezoekers per jaar.

Griekenland telt om en nabij de tienduizend hotels, die gezamenlijk goed zijn voor ongeveer achthonderdduizend bedden. Ongeveer 55 tot 60 procent van alle toeristen komt in de periode juni-juli-augustus-september naar Griekenland. Ongeveer een vijfde deel van de totale werkbevolking verdient zijn geld in het toerisme.

Het aantal Nederlanders dat naar Griekenland reist ligt op dit moment rond de 700.000 per jaar. Dat is een verdubbeling ten aanzien van het jaar 2010, toen de crisis zorgde voor een flinke afname van het aantal vakanties naar Griekenland. Voor het uitbreken van de crisis lag het aantal Nederlandse toeristen rond 500-600 duizend per jaar. Na de Grieken zelf vormen de Duitsers de grootste groep toeristen met meer dan twee miljoen bezoekers.

Het toerisme in cijfers

Vliegbestemming

Voor Nederlandse toeristen is Griekenland vooral een vliegbestemming. Een klein deel van de Nederlanders beziet Griekenland via zee. Het is dan vooral door middel van cruises dat men Griekenland aandoet. Het aantal Nederlanders dat met de auto naar Griekenland reist is nog kleiner. Dat heeft vooral met de route en de kosten te maken. Van de mensen die met de auto naar Griekenland reizen is een redelijk groot deel oorspronkelijk van Griekse afkomst. Van alle buitenlandse aankomsten in Griekenland bestaat ongeveer tweederde deel uit vliegpassagiers, komt bijna dertig procent over de weg Griekenland binnen en arriveert ongeveer vijf procent over zee. Van alle luchthavens in Griekenland is Athene de drukste wat betreft internationale aankomsten: ruim 2,5 miljoen per jaar. Heraklion op Kreta is met ruim twee miljoen internationale aankomsten per jaar een goede tweede, gevolgd door Rhodos met ruim anderhalf miljoen passagiers.

Populaire vakantiebestemmingen in Griekenland

Veel toeristen komen naar Griekenland voor een zonvakantie. Het strandtoerisme concentreert zich vooral op de Griekse eilanden, waarbij Kreta veruit het drukst bezochte eiland is. Dat heeft vooral te maken met de omvang van het eiland. Kreta heeft een oppervlakte van 8336 kilometer, terwijl Corfu slechts 593 vierkante kilometer tekst maar wel ongeveer een kwart van het aantal toeristen trekt dat Kreta ontvangt. In verhouding is Corfu dus eigenlijk veel populairder als vakantiebestemming dan Kreta, dat in absolute aantallen de nummer één vakantiebestemming binnen Griekenland is.

De meest populaire vakantiebestemmingen onder buitenlandse bezoekers binnen Griekenland zijn:
Kreta – ongeveer 20% van alle buitenlandse toeristen
Athene – ongeveer 14% van alle buitenlandse toeristen
Rhodos – ongeveer 8% van alle buitenlandse toeristen
Corfu – ongeveer 6% van alle buitenlandse toeristen
Kos – ongeveer 6% van alle buitenlandse toeristen

Andere populaire vakantiebestemmingen zijn Samos, Lesbos, Kefalonia, Santorini, Skiathos, Lefkas en Peleponnesos.

Populaire vakantiebestemmingen in Griekenland

Pakketreizen of zelf boeken?

Door de komst van internet zou je denken dat het aantal zelf samengestelde vakanties naar Griekenland enorm toe zou nemen. Dat valt tegen. Een redelijk groot aantal hotels zijn vrijwel alleen maar boekbaar als pakketreis en als dat niet het geval is dan is een pakketreis niet zelden goedkoper dan wanneer je de vakantie helemaal zelf samenstelt en boekt. Er is echter wel een verschil tussen de kleinere accommodaties en de grote hotels. De grotere hotels, zeker in de populaire badplaatsen, verkopen een groot deel of zelfs al hun kamers via reisorganisaties. Echter zie je een trend dat de kleinschalige hotels, zeker in de wat rustigere plaatsen, steeds vaker stopen met de verkoop via derden. Dit omdat de marges voor de hotels te klein worden, waardoor ze liever minder gasten hebben die wel het volle pond betalen dan veel gasten waarbij het grootste deel van de inkomsten naar de reisorganisaties gaan.

Veel Griekenlandliefhebbers die regelmatig naar Griekenland reizen voor een vakantie die kiezen er steeds vaker voor om rechtstreeks bij de accommodatie te boeken. Dit omdat ze inmiddels weten hoeveel geld er bij de reisorganisaties blijft hangen. Ze gunnen hun centen meer aan de Grieken dan aan de West-Europese reisorganisaties. Een kanttekening die gemaakt moet worden is dat niet alle reisorganisaties de hotel- en appartementeneigenaren uitknijpen. Vooral tussen de echte Griekenlandspecialisten zitten organisaties die hun Griekse partners een eerlijk deel van de inkomsten gunnen.

Wil je een goedkope Griekenland vakantie boeken dan moet je naast de bekende reisorganisaties ook eens een kijkje nemen op sites die gespecialiseerd zijn in het uitzoeken en publiceren van de beste aanbiedingen. Via social media kun je continu op de hoogte blijven van de laatste vakantiedeals voor bestemmingen zoals Griekenland.

Pakketreizen

Vliegtickets

Houd er rekening mee dat als je zelf je reis naar Griekenland boekt, de vliegtickets een ‘probleem’ kunnen zijn. Wat je soms ziet is dat de losse vliegtickets naar populaire Griekse zonbestemmingen vaak later beschikbaar komen dan de pakketreizen naar Griekenland. Dat betekent helaas dat de goedkoopste plekken in het vliegtuig vaak al weg zijn, waardoor de vliegtickets met name tijdens de schoolvakanties duurder uit kunnen vallen dan dat binnen je budget past. Het lijkt erop dat op deze manier de reisorganisaties beschermd worden door de luchtvaartmaatschappijen. Mensen zijn zo eerder geneigd een pakketreis op tijd te boeken dan dat ze af moeten wachten of de vluchten betaalbaar zijn en of ze überhaupt nog wel beschikbaar zijn.

Accommodaties

Griekenland is een bestemming waar men vooral in hotels en appartementen verblijft. Griekenland is echter ook geschikt als kampeerbestemming of om een vakantiewoning te huren, al dan niet met eigen zwembad. Campings vind je verspreid over Griekenland, zowel in centraal Griekenland als op de eilanden. Zo telt Kreta ongeveer vijftien campings. Populaire kampeerbestemmingen binnen Griekenland zijn de provincie Macedonië en het schiereiland Peloponnesos.

Het hotel-aanbod is in Griekenland mooi gevarieerd. In elke hotelcategorie is er voldoende aanbod. De twee-, drie- en vier-sterrenhotels zijn het meest vertegenwoordigd in Griekenland. Houd er rekening mee dat de sterrenkwalificatie niets over de luxe of kwaliteit hoeft te zeggen. Zo zijn er vijfsterrenhotels in Griekenland die voldoen aan alle kwalificatie-eisen voor een vijfsterrenhotel, maar waarbij de kwaliteitsbelevenis ver beneden peil blijft. Daar tegenover zie je steeds meer luxe boektiekhotels die geen sterrenkwalificatie hebben, maar de vijfsterrenhotels flink voorbijstreven op alle gebieden.

Omdat het toerisme in Griekenland al decennia geleden op gang gekomen is zie je vooral verschil in de staat van onderhoud. Sommige accommodaties zijn op leeftijd en compleet uitgeleefd. Kijk daarom goed op beoordelingssites wat men zegt over de huidige staat van een hotel of appartement. Achterstallig onderhoud kan je vakantieplezier flink beperken en zelfs gevaarlijke situaties opleveren.

overnachten

All-inclusive

Het all-inclusive toerisme heeft ook in Griekenland een redelijk aandeel van het totale toerisme ingenomen. Dat komt vooral door marktwerking. Het all-inclusive-aanbod in vooral Turkije en in mindere mate Spanje heeft ervoor gezorgd dat steeds meer toeristen kozen voor dit concept en Griekenland begonnen te vermijden als vakantiebestemming. Het omturnen van bestaande hotels tot all-inclusive concepten en het bouwen van nieuwe all-inclusive resorts heeft ervoor gezorgd dat je ook in Griekenland tegenwoordig redelijk wat all-inclusive hotels aantreft. De Griekenlandpuristen en de lokale bevolking zijn hier over het algemeen niet zo blij mee. All-inclusive toerisme zorgt immers voor minder inkomsten bij lokale ondernemers en vervolgens voor een verschraling van het aanbod van lokale winkels, bars en restaurants.

Stranden

Griekenland telt meer dan vijftienduizend kilometer kustlijn, waaraan duizenden stranden en kleine strandjes liggen. Sommige van de stranden liggen in baaitjes die vrijwel alleen via het water bereikbaar zijn, terwijl Griekenland ook een aantal grotere stranden telt waaraan in de loop der jaren de inmiddels bekende badplaatsen ontstaan zijn. Griekenland telt om en nabij de vierhonderd zogenaamde Blue Flag Beaches. Deze stranden voldoen aan de strengste eisen op het gebied van waterkwaliteit, strandkwaliteit, veiligheid en milieuvoorlichting. Als je een vakantie naar Griekenland boekt en een voorkeur hebt voor zandstranden of juist kiezelstranden, zorg er dan wel voor dat je vooraf weet wat voor soort stranden te vinden zijn bij jouw vakantiebestemming.

Een Grieks strand