Vervoer in Griekenland

Als je eenmaal in Griekenland gearriveerd bent dan kun je ervoor kiezen om naar je accommodatie te reizen en vervolgens de hele vakantie in en rond je vakantiewoning, appartement of hotelkamer door te brengen. Wie voor de rust gaat en/of alles binnen loopafstand heeft die kan dat zeker doen. Als je echter iets van je vakantiebestemming wilt zien of leuke dingen wilt ondernemen dan zul je er op uit moeten trekken. De eenvoudigste en vaak ook duurste manier is om een aantal excursies te boeken. Je kunt je dan bij je accommodatie op laten halen en weer af laten zetten.

Op deze pagina bieden we informatie over de verschillende vormen van vervoer die je in Griekenland kunt gebruiken.

autohuur Griekenland

Auto huren

Griekenland is een prima bestemming om met een huurauto te verkennen. Als je een auto huurt ben je niet afhankelijk van openbaar vervoer of georganiseerde excursies, maar kun je je eigen plan trekken. Niet iedereen met een rijbewijs kan een auto huren in Griekenland. Zo is er een minimumleeftijd van 21 jaar om een auto te kunnen huren. Sommige verhuurders hanteren zelfs 23 jaar als minimum. Je moet ook tenminste 1 jaar in het bezit van een rijbewijs zijn.

Als je een auto gaat huren in Griekenland dan zul je merken dat er nog redelijk wat kaf onder het koren is. Kijk goed na hoe het zit met de verzekering, het eigen risico en het beleid ten aanzien van de brandstof. Het meest gunstige is de vol halen en vol terugbrengen optie. Als je immers vooraf een volle tank afneemt en hem leeg terug mag brengen dan kun je er donder op zeggen dat het je niet lukt om de auto in te leveren met een kleine hoeveelheid benzine of diesel. Ook betaal je vaak een hogere literprijs.

Je kunt een auto vooraf vanuit Nederland reserveren. Dat kan via speciale autoverhuursites, via de reisorganisatie, rechtstreeks bij de lokale verhuurders of via de eigenaren van de accommodatie die je in Griekenland geboekt hebt. Een betrouwbare partij die al jarenlang actief is als verhuurder van vakantieauto’s is Sunny Cars. Zij bieden all-inclusive autoverhuur aan. Dat betekent een uitgebreide all-risk verzekering zonder eigen risico, geen onverwachte toeslagen en geen rare uitsluitingen van de verzekering zoals banden, dak, glas of diefstal.

Ter plaatse huren is natuurlijk ook altijd mogelijk. Het is dan echter wel lastiger om prijzen en condities met elkaar te vergelijken. Ook weet je niet of de door jouw gewenste auto(categorie) beschikbaar is. Soms zijn er op deze manier wel leuke voordeeltjes te halen bij kleine lokale verhuurders die onverhuurde auto’s hebben staan.

Auto huren in Griekenland

Autorijden in Griekenland

In Griekenland is er sprake van een nogal wisselende kwaliteit van het wegennetwerk. Dat geldt voor de manier waarop de wegen aangelegd zijn, de overzichtelijkheid, de bewegwijzering en zeker voor de staat van onderhoud. Bochtige wegen, wegen met een sterke hellingsgraad en zeer smalle wegen zijn ook geen uitzondering in Griekenland. Realiseer je dat allemaal goed voordat je gaat autorijden in Griekenland.

De mentaliteit op de weg wijkt ook af. Zo is het normaal om iemand die in wil halen daarvoor zoveel mogelijk de ruimte te geven. Vaak zie je dan ook de langzamere bestuurders wat naar rechts gaan en op de vluchtstrook gaan rijden, om sneller verkeer er langs te laten. Sta er ook niet van te kijken als mensen op een tweebaansweg over de middenstreep in gaan halen. Ook als tegenligger moet je je daarvan bewust zijn. Automobilisten die in willen halen die laten dat meestal merken door eventjes met de lichten te seinen.

Richting aangeven bij afslaan? Grieken zijn daar niet altijd zo sterk in, dus calculeer altijd in dat iemand onverwacht af kan slaan. Houd er ook rekening mee dat men wel eens uit moet wijken voor rotsblokken (vooral op de vluchtstrook), keien en gaten.

In Griekenland is het maximale toegestane alcoholpromillage 0,5 promille. Dat is hetzelfde als in Nederland. Overschrijding kan voor (hoge) boetes of erger zorgen. Denk niet dat je er wel mee wegkomt, want ook op de populaire vakantie-eilanden worden regelmatig alcoholcontroles gehouden.



Openbaar vervoer

Griekenland is een uitstekend land om met de bus te reizen. De vervoersmaatschappij KTEL exploiteert een uitgebreid busnetwerk in Griekenland. Je kunt daarom zowel grotere als korte afstanden prima met de bus afleggen. Houd er wel rekening mee dat busroutes in Griekenland vooral bedoeld zijn om steden en dorpen met elkaar te verbinden. De bussen zijn niet hoofdzakelijk bedoeld voor toeristen, hoewel je vooral op vakantie-eilanden zoals Kreta, Kos en Rhodos vooral veel toeristen in de bussen ziet zitten.

De enige stad in Griekenland die een metrostelsel heeft is Athene. Athene telt drie metrolijnen. Lijn 1 is al in 1869 aangelegd, de nieuwe lijnen 2 en 3 zijn in 2000 aangelegd in aanloop naar deOlympische Spelen. De metro van Athene is een efficiënt middel om snel door Athene te reizen. Athene is ook de enige overgebleven stad met een tramnetwerk. Het actuele tramnetwerk stamt uit 2004 en bestaat uit drie lijnen. De trans rijden vanaf ongeveer 5 uur ’s morgens tot middernacht.

Openbaar vervoer

Taxi

Bijna overal in Griekenland kun je gebruik maken van taxi’s. De hoeveelheid beschikbare taxi’s verschilt erg per bestemming. Zo zie je in grote steden en populaire badplaatsen meer taxi’s dan in de rustige dorpen. Veel populaire vakantiebestemmingen hebben speciale taxistandplaatsen, waardoor het lastig is om in de buurt van zo’n taxistandplaats een taxi op straat aan te houden en in te stappen. Op veel andere plekken werkt dat wel, mits de taxi beschikbaar is uiteraard. Met name in Athene en Piraeus is het in de spitsuren vrij lastig om een taxi te pakken te krijgen. Je kunt natuurlijk altijd telefonisch een taxi reserveren, als je van tevoren weet wanneer je wilt reizen en waar naartoe.

Het hangt van de taxi/bestemming/locatie af of er op de taximeter gereden wordt of dat er sprake is van vaste tarieven. Vooral vanaf luchthavens naar dorpen en steden in de omgeving wordt er vaak met vastgestelde tarieven gewerkt. Zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent van de lokale tarieven en bevestig het tarief met de taxichauffeur.

Het is in Griekenland niet ongebruikelijk dat er extra passagiers meegenomen worden op een route. Op die manier kan de taxichauffeur wat extra geld verdienen. Indien je allen of met zijn tweeën in de taxi zit kan het dus voorkomen dat de chauffeur toestemming vraagt om een extra passagier (of twee) mee te nemen.

Taxi

Veerboten

Dé manier om tussen Griekse eilanden te reizen is per veerboot. Ook kun je vanaf het vasteland naar de Griekse eilanden varen met een veerboot. Eilandhoppen is een prima optie voor wie verschillende plekken wil zien in Griekenland. Vanaf het vasteland is Piraeus de belangrijkste haven. Deze stad ligt vlak bij Athene. Vanuit Piraeus kun je o.a. naar Kreta, Kos, Rhodos en Lesbos varen, maar ook naar de Cycladen, de Dodekanesos en de Saronische Eilanden. De Ionische eilanden zoals Corfu en Zakynthos zijn prima bereikbaar vanaf de havenplaatsen Patras en Igoumenitsa. Je kunt overtochten per veerboot vooraf reserveren via internet. Je kunt echter ook ter plaatse kaartjes voor een overtocht kopen. In veel toeristenplaatsen zitten kantoortjes die je exact kunnen vertellen hoe je per veerboot naar omringende eilanden kunt varen en je daarvoor de benodigde tickets kunnen verkopen. Let bij het boeken van een overtocht goed op de tijden. Sommige veerboten zijn standaard veerboten, maar je hebt ook zogenaamde superfast ferry’s die je vaak binnen de helft van de tijd naar de andere haven brengen.

veerboot

Trein

Het treinnetwerk in Griekenland is minder uitgebreid dan veel toeristen zouden willen. Op de eilanden kom je al geen treinen tegen en de lijnen die op het vasteland rijden zijn niet zo betrouwbaar. De afgelopen jaren is het reizen per trein wel verbeterd en voor zover bekend gaat het spoornetwerk verder uitgebreid worden.

Fietsen

Wie wil gaan fietsen in Griekenland die zal op veel plekken goed getraind moeten zijn. Dat komt onder andere door de vele hoogteverschillen die je vrijwel overal tegenkomt. Voor wie wel wat gewend is, is Griekenland echter een waar fietsersparadijs. Door heel Griekenland heb je mooie plekken om door het ruige terrein te fietsen, maar ook uitdagende slingerwegen die je langs sfeervolle dorpen brengen. Hoe de situatie voor gemiddelde fietsers is, verschilt per eiland. Zo is Kos een uitstekend eiland om te fietsen. Sterker nog, het grotendeels vlakke Kos staat zelfs bekend als fietseiland bij uitstek. Andere eilanden waar je prima kunt fietsen zonder al te sportief te moeten zijn, zijn Corfu, Rhodos, Kefalonia en delen van Kreta. Het beste is om op specifieke fietssites te kijken wat de mogelijkheden per eiland zijn. vaak is het aanbod van fietsenverhuurders ook een indicatie over hoe geschikt een bestemming is om te fietsen. Een vrij hoge concentratie aan fietsverhuurbedrijven betekent meestal dat die bestemming een prima fietsbestemming is.

Houd er rekening mee dat fietspaden nog geen gemeengoed zijn in Griekenland en dat veel wegen ’s avonds niet al te best verlicht zijn.