Griekenland weer & klimaat

Het overgrote deel van Griekenland heeft een mediterraan klimaat. De officiële benaming is een warm zeeklimaat, dat binnen het klimaatsysteem van Köppen-Geiger met de letters Cfa aangeduid wordt. Kenmerkend voor het warme zeeklimaat zijn de warme zomers en milde winters, waarbij het in de zomermaanden regelmatig tropisch heet kan worden. In een deel van het vasteland van Griekenland is er sprake van koelere klimaatsoorten zoals het gematigd zeeklimaat, waarbij het vooral in de wintermaanden aanzienlijk koeler kan zijn. Ook de hoger gelegen delen op eilanden zoals Kreta kunnen koppelen zijn dan de kustgebieden. Je kunt dan ook niet spreken van hét klimaat van Griekenland, maar van de klimaten van Griekenland.

Zomer

Op de Griekse eilanden is het in de zomermaanden prima vertoeven. De zon schijnt uitbundig en de temperatuur loopt vrijwel overal op de Griekse eilanden op naar 25 tot 30 graden Celsius. Niet zelden loopt het kwik nog hoger op. Temperaturen van tegen de veertig graden zijn in juli en augustus goed mogelijk. Vooral op de eilanden die in de Egeïsche Zee liggen, zoals Rhodos, Samos, Lesbos en Chios, kunnen erg heet worden in de zomermaanden. Gemiddeld is het op Kreta 99,5% van de dagen comfortabel, warm of heet weer in de maanden juli en augustus. Op Kos ligt dat percentage op 100% en voor de eilanden ten westen van het vasteland (o.a. Corfu en Zakynthos) ligt dit percentage om en nabij de 90 tot 92%. De kans op bewolking en/of neerslag is in de zomermaanden vrij klein op de Griekse eilanden. Op het vasteland ligt die kans iets hoger dan op de eilanden. Op de meeste plekken in de Egeïsche Zee is de kans op neerslag in de maand juli slechts 1%.

De gemiddelde maximumtemperatuur ligt in de maanden juni, juli en augustus in grote delen van Griekenland tussen de 28 en 34 graden Celsius. Direct aan het water is het over het algemeen iets koeler. Er is op verschillende eilanden een verschil in temperatuur aan de westelijke kans en de oostelijke kant. Dit is bijvoorbeeld op het eiland Rhodos het geval, waar het in het oosten over het algemeen een stukje heter is dan aan de westelijke kant.

Houd er in de zomer rekening mee dat hittegolven voor kunnen komen, waarbij zware inspanningen overdag vermijd dienen te worden en het ook beter is om op het heetst van de dag helemaal uit de zon te blijven vanwege een mogelijke zonnesteek. Dit waarschuwing geldt vooral voor sporters die willen fietsen, hardlopen of tennissen overdag. Beter is het om deze activiteiten dan uit te stellen naar later op de dag of te vervroegen naar ’s ochtends vroeg.

Wat betreft klimaat heeft Griekenland binnen Europa misschien wel het beste weer voor zon-, zee- en strandliefhebbers. Dit omdat de kans op regen- of onweersbuien kleiner is aan de Griekse stranden dan in vakantiebestemmingen zoals Spanje, Italië of Kroatië. Ten opzichte van veel Turkse badplaatsen is de kans op te hete dagen in Griekenland kleiner.

weer

Voor- en naseizoen

Zowel het voor- als naseizoen kunnen alle kanten op in Griekenland. Soms heb je geluk en is het in maart of april al heerlijk aan de Griekse stranden (hoewel het zeewater dan nog koel is). Er zijn echter ook jaren waarbij je lokaal tot in juni moet wachten op de eerste echt zomerse dagen. Voor mensen die in de meivakantie naar Griekenland willen reizen voor een zonvakantie is het dus een gok. De kans op neerslag ligt dan gemiddeld tussen de 25 en 40 procent. De kans op temperaturen onder de zomerse grens van 25 graden ligt op dat moment tussen de 50 en 70 procent. De kans op temperaturen onder de 20 graden ligt begin mei tussen de 20 en 40 procent. Het naseizoen is over het algemeen aangenamer dan het voorseizoen. Dat komt vooral omdat de zee dan flink opgewarmd is. in september is het de meeste dagen heerlijk vertoeven in Griekenland. In oktober neemt het aantal aangename dagen al snel af. Wat je dan vooral merkt is dat de wind meer afkoelt en dat de dagen korter worden. Waar je in de zomer vaak tot in de avond op het strand of aan het zwembad kunt liggen, daar is het in oktober aan het eind van de middag meestal echt wel afgelopen.Winter

Wie denkt hartje winter een strandvakantie in Griekenland te boeken die zit echt in het verkeerde seizoen. Hoewel de langjarige gemiddelde temperaturen (8 tot 15 graden) misschien nog ergens een sprankje hoop lijken te bieden, daar moeten we toch echt mededelen dat in de maanden november, december, januari en februari het aantal geschikte stranddagen op één hand te tellen is. Sterker nog, op vrij veel plekken kan het in de winter zelfs tot nachtvorst en/of sneeuw komen. Op het vasteland van Griekenland komen er zelfs skigebieden voor. Je zou in de winter in Griekenland op wintersport kunnen gaan. Ook op de eilanden kan het sneeuwen. Het gaat dan ook meestal om de hoger gelegen delen van de Griekse eilanden. In maart kan het al aangenamer zijn, maar is het regelmatig de bewolking en/of regen die roet in het eten gooit. Als echte winterzonbestemming zal Griekenland daarom dan ook nooit bekend worden. Wie echter naar Griekenland reist voor de cultuur, de mensen en de bezienswaardigheden die zal in het winterseizoen heus wel wat aangename dagen kunnen meemaken.

Neerslag

De jaarlijkse neerslagsommen in Griekenland lopen redelijk uiteen. De ‘natste’ delen van Griekenland vind je in het noordwesten van het vasteland, inclusief de Ionische eilanden (Corfu, Lefkas, Ithaka, Kefalonia en Zakynthos). Ook de zuidelijke strook van Kreta telt gemiddeld genomen meer neerslag dan andere bestemmingen in Griekenland. In het zuiden van Kreta valt gemiddeld per jaar zo’n 600 tot 700 millimeter neerslag, terwijl dit aan de noordkant beperkt blijft tot 400 tot 600 millimeter. Een duidelijk patroon wat je overal in Griekenland ziet is dat de meeste neerslag in de winter valt en de zomers overwegend droog zijn. De maanden december en januari zijn gemiddeld genomen goed voor meer dan honderd millimeter neerslag, waarmee Griekenland in deze maanden goed is voor meer regen dan Nederland. De maanden juni, juli en augustus verlopen daartegenover juist vrijwel droog. De hoeveelheid neerslag bedraagt dan op veel plekken niet meer dan 10-15 millimeter per maand. Uitzondering is het noorden van Griekenland, waar er ook in de zomer gemiddeld 20 tot 40 millimeter per maand valt.